Mindfulness meditation och panikångest

Människor med ångestsjukdomar såsom panikångest är ofta benägna att frekvent oroa sig, ha känslor av nervositet och negativt tänkande. Många människor med panikångest spenderar till exmpel massa tid att oroa sig över framtiden eller stressa över det förflutna. Lyckligtvis kan avslappningstekniker hjälpa till att motverka dessa symptom.

Avkopplingstekniker är övningar du kan lära dig på egen hand eller med hjälp av en professionell utövare. Dessa aktiviteter syftar till att hjälpa dig att sakta ner dina tankar, släppa stress och öppna upp för djup avkoppling. Sådana tekniker kan hjälpa till att motverka många av de kognitiva och fysiska symptom på panikångest och ångest.

Vanliga avkopplingstekniker inkluderar djup andning, yoga , visualisering, massage och progressiv muskelavslappning ( PMR ). Mindfulness meditation är en annan vanlig avslappningsfärdighet som kan hjälpa till att minska stress och ångest.

Panikångest - Mindfulness meditation
Panikångest – Mindfulness meditation

Vad är Mindfulness meditation?

Mindfulness meditation är en avslappningsteknik som tar din medvetenhet tillbaka till nutiden. Under mindfulness övningar tillåter meditatören tankar att uppstå utan att försöka stoppa eller döma dem. Till exempel kan obehagliga tankar relaterade till rädsla, skuld och oro komma upp. Mindfulness är handlingen att erkänna dessa tankar och låta dem passera.

Mindfulness meditation bygger på idéen att de flesta människor skjuter bort eller ignorerar sina nuvarande tankar och känslor. Många tror att om de ignorerar dessa negativa tankar kommer de här tankarna helt enkelt att försvinna. Men mindfulness tillåter dig faktiskt att ta avstånd från   negativt tänkande  genom att möta tankarna utan reaktion. Genom att låta obekväma tankar passera utan att reagera kan du utveckla ett nytt svar på rädsla och ångest. Med tiden kan mindfulness meditation bidra till att skapa inre harmoni, klarhet och lugn.

Att komma igång

När du först börjar öva på mindfulness, kan det vara bra att göra det på en lugn distraktionsfri plats. Den tid på dagen du bestämmer dig för att meditera kan bestämmas av dina specifika behov. Till exempel föredrar vissa människor att börja dagen med meditation, för att minska morgonångest och sätta en tydlig och positiv ton för dagen. Andra föredrar att meditera på kvällen, släppa dagens stress och förbereda sig för en god natts sömn .

Försök att lägga åt sidan minst 5 till 10 minuter för meditation, öka gradvis varaktigheten då du blir mer bekväm. Börja med att sitta eller ligga i en bekväm position. För att hjälpa till att fokusera, börja meditera med en andningsövning och med dina ögon stängda. Sen försöker du bara lägga märke till dina tankar, tillåt alla idéer komma i åtanke. Försök att ha en en icke dömande attityd som låter dig vara kvar i nuet med din inre röst. När din meditation känns fullständig, ta några djupa andetag och öppna ögonen.

Mindfulness meditation kan låta enkelt, men även erfarna meditatörer har svårt att komma in i stunden ibland. Faktum är att många upplever ökad ångest när de först sitter ner för att meditera. Motivation och lust kan också variera från dag till dag, så försök att vara tålmodig mot dig själv och din meditationsövning.

Om du fortsätter med din meditationsövning och mindfulness meditation lär du dig att sitta igenom obekväma tankar. Endast genom regelbunden övning kommer mindfulness meditation att bli mindre utmanande, hjälpa dig att minska din panikångest och ge dig en känsla av inre lugn.